Falta molt poc per dir adéu a l’any 2015 i és hora de fer un cop d’ull a les tendències que ens ha deixat la publicitat i el marketing al llarg d’aquest any. Tres-cents seixanta-sis dies que han capgirat el panorama de la comunicació en base a les tendències i novetats que han sorgit, i que han deixat rere si un escenari canviat i renovat.

  • Virals, virals i més virals: Aquest any 2015 ens ha deixat més d’una campanya que ha experimentat un espectacular auge en els seus primers dies de campanya, aconseguint molt de ressò, i després s’ha apagat estrepitosament. Aquest és el fenomen viral, campanyes que tenen una alta propagació quan veuen la llum però que un cop passat el seu moment àlgid passen a l’oblit. Aquest tipus de continguts són eficaços si es plantegen d’una forma estratègica ja que inicialment aconsegueixen un elevadíssim número d’espectadors.

  • Publicitat a xarxes socials: Ja són més les xarxes socials que introdueixen la possibilitat de fer publicitat de pagament per arribar millor als seus públics. Una de les últimes en apostar per aquest mètode ha estat Instagram, que mostra des de fa uns mesos publicitat de pagament. Caldrà veure si aquest tipus d’anuncis són fructífers per a que aquesta tendència es mantingui durant l’any 2016.

IMG_4742-623x1024

  • L’usuari no vol publicitat molesta: no és d’esperar, tenint present la saturació publicitària que hi ha actualment, que els usuaris fugin de la publicitat intrusiva. Aquest ha estat l’any on els Adblocks han ajudat a milers d’usuaris d’internet a bloquejar publicitat “molesta”. Aquest fet proporciona molta informació: el panorama publicitari està sobreexplotat i amb una quantitat d’informació excessiva i l’usuari està disposat a posar qualsevol mitjà per no saturar els seus dispositius amb informació que no l’interessa. Cal enforcar algunes campanyes amb un punt de vista diferent per a que l’usuari realment gaudeixi de la publicitat que està veient.

2000px-Adblockplus_icon.svg

  • Marketing de continguts: el ja conegut branded content  ha estat molt present al llarg d’aquest any. Han estat moltes les marques que han apostat per aquest format de publicitat per arribar als seus públics, i l’èxit d’aquestes campanyes fa que hagi estat una tendència molt visible aquest any. L’exemple que us mostrem no és d’aquest any, però representa una de les campanyes de branded content més exitoses dels últims anys:

  • El contingut audiovisual pren força: aquesta tendència va molt lligada a la tendència anterior. Podríem dir que el contingut audiovisual ha sigut el mitjà rei d’aquest 2015. Tot tipus de marques han proporcionat als seus públics spots d’altíssima qualitat, amb una imatge espectacular, que són dignes de qualsevol sala de cinema.

Tanquem, doncs, aquest any 2015 amb aquestes novetats al sector de la comunicació. Algunes es mantindran al llarg del 2016, i d’altres més noves prendran més importància. Ens haurem d’esperar un temps per veure què ens depara el futur en aquest sector tan canviant!