Un dels aspectes que més ens sol•liciten a l’agència és el servei de contractació d’un hosting web, que no és res més que un servidor connectat a Internet on es poden emmagatzemar tot tipus de fitxers: informació, imatges vídeos, els nostres emails…etc. Tot aquest material ocupa un espai a la xarxa, per això hosting significa “allotjament”. És a dir, que cal llogar unes bones habitacions perquè la nostra web tingui la seva zona reservada a la Worl Wide Web.

Comencem pel principi

Ara que ja sabem què és un hosting, anem a aprofundir més en la matèria. L’ús més bàsic que implica és la creació d’una pàgina web, però a més, també inclou molts altres serveis que cal tenir en compte sol•licitar: un servidor de correu electrònic amb el teu propi domini, aplicacions com blogs o tendes online, accés via FTP per guardar i descarregar fitxers o, fins i tot, disposar d’emmagatzematge virtual al núvol per accedir des de qualsevol dispositiu.

Per triar i remenar

Existeixen diferents tipus d’allotjament web en funció de les necessitats de cada usuari. Us presentem aquí els principals models perquè pugueu triar el que millor us convingui segons el que estigueu buscant.

Allotjament gratuït

El gran avantatge del hosting gratuït és precisament aquest, que és gratuït, però també implica moltes limitacions en quan a recursos, memòria i transferència. Sol patir moltes caigudes i quedar-se bloquejat, a més d’aparèixer publicitat indesitjada, així que no és recomanable per a projectes seriosos. És interessant per provar i aprendre’n el funcionament, però si es vol fer alguna cosa amb cara i ulls, cal pujar de divisió.

Allotjament compartit

Aquesta és sovint la opció més escollida per la majoria d’usuaris. En aquesta modalitat, es troben diversos llocs web en un mateix servidor. Resulta una bona alternativa per a petits i mitjans clients, ja que el fet de compartir servidor redueix costos. S’adapta a les necessitats d’usos personals i pot aguantar bastant de tràfic i oferrir una disponibilitat raonable. El problema d’aquest model es que presenta incapacitat per absorbir pics elevats de tràfic i també pot patir caigudes degut a això. A més, no disposes del control del hosting, ja que depens els altres usuaris.

Allotjament Servidors Virtuals o Dedicats

Aquest és un servidor exclusiu com a màquina virtual amb diferents nivells de recursos en quan a potència i memòria que el client pot escollir en funció del que necessiti. Així es poden administrar varis dominis de manera fàcil i escollir quins programes s’executen en el servidor. Aquesta és la opció més recomanable per a grans empreses. Té un esquema molt flexible i s’adapta amb facilitat i com no comparteix servidor, no li afecten els pics de tràfic. És una solució a nivell professional. L’únic inconvenient és que resulta més car i cal tenir certs coneixement tècnics per fer-lo funcionar i administrar-lo correctament.

Allotjament “a mida”

Uns grans exemples en serien WordPress, Joomla, Magento, etc… que són gestors de continguts (CMS) que es fan servir per generar webs d’una manera fàcil. Aquests allotjaments estan fets a mida d’aquestes aplicacions. Amb aquest programa, t’administren el hosting automàticament i l’aplicació en sí amb les actualitzacions corresponents. Aquest sistema es centra només en el contingut de la pàgina web perquè l’usuari pugui oblidar-se de la resta de paràmetres. Aquí, el preu augmenta sensiblement respecte de la resta d’opcions.

En conclusió, contractar un bon servei de hosting en funció del que es busca per a la pàgina web és fonamental, i assessorar-se és el primer pas per no ficar la pota. Tenir un llogater simpàtic en el nostre edifici i amb el telèfon sempre disponible ens estalviarà més d’un mal de cap i de dos!