Per quines raons, quan estem a un supermercat o a una botiga,escollim un producte i no un altre? La decisió de compra es realitza, en gran part, de forma inconscient. No obstant, no és un procés fàcil, ja que abans de prendre aquesta decisió la nostra ment ha passat per un llarg procés de decisió on hauran influït diverses variables, com la marca, el preu o el proveïdor, que ens conduiran cap a l’elecció d’un producte o d’un altre.

D’aquesta manera, el consumidor es decantarà per escollir un producte o servei en base a múltiples factors, com per exemple les seves necessitats i els seus desitjos. Però, quins són exactament els factors que influeixen en aquesta decisió? Disposem de diversos tipus de factors que influeixen en la decisió de compra del consumidor. Us explicarem els més rellevants: factors personals, socials, psicològics i culturals.

  • Els factors personals. L’edat, l’ocupació, la situació econòmica, l’estil de vida i la personalitat són alguns dels factors que es podrien considerar de caràcter personal, i que variaran en funció de les diferents etapes de la vida del consumidor. Amb el pas del temps les preferències dels consumidors canviaran, i per tant, els productes que adquireixi tindran característiques diferents.
  • Els factors socials. Considerem com a factors socials aquells que provenen de l’entorn del consumidor i són influïts per la família, companys i amics. És a dir, el factor social es forma amb tots aquells membres que poden influir en la perspectiva del consumidor, i per tant, que poden influir en la decisió de compra del consumidor.
  • Els factors psicològics. Principalment l’aprenentatge, la motivació, les actituds i/o creences són alguns dels factors que també ajuden i fan que el consumidor es decanti a l’hora de comprar o no un producte o servei.
  • Els factors culturals. La cultura, els comportaments i les creences són alguns dels factors culturals més comuns i que poden influir considerablement en la decisió de compra. Cal tenir present que els hàbits de compra esdevenen totalment diferents per cada país.

Ja veus que la decisió de compra és molt més complexa del que ens pensàvem. Així doncs, a tu què t’influeix a l’hora de comprar un producte?