Avui és el torn de la nostra publicista! Ella és la persona encarregada de d’elaborar les estratègies de màrqueting i comunicació dels nostres clients. És l’ull estratega que analitza les necessitats d’un client i la seva competència per dissenyar un pla de publicitat adient a cada marca i a cada perfil d’empresa.

Anem a veure què s’amaga darrere d’aquesta professió que s’exerceix des de temps immemorials.

Sé el que vull?

Primer problema: no sempre el que es recomana a un client coincideix amb el que ell creu que necessita. El publicista planteja el camí a seguir per aconseguir l’èxit en una campanya i ajudar a la marca a vendre més i a promocionar-se a sí mateixa. No obstant, hi ha clients que són ossos durs de rosegar i no sempre és fàcil haver-los de convèncer sobre el que més els convé.

N’esperen molt i demanen molt de la publicitat en sí, aquí és on el professional ha d’utilitzar tàctiques de persuasió per fer-li veure al client què és el millor per a la seva empresa. Per sort, la majoria es deixen assessorar des d’un bon principi i permeten via lliure a la imaginació.

Sense màrqueting no es va enlloc

Com més de màrqueting saps, més eines tens al teu abast per a dur a terme un bon anàlisi i oferir millors serveis. El pla de màrqueting ho és tot per a una campanya de publicitat efectiva. L’únic inconvenient és que no es tracta d’una ciència exacta, i no sempre se’n poden preveure els resultats.

La clau per a un bon anàlisi previ és conèixer el comportament del mercat respecte el client per el qual es treballa. Això t’obliga a estar en permanent contacte amb l’actualitat, la societat i l’economia. Aquesta professió implica estar immers en un aprenentatge constant i disposar d’habilitats camaleòniques per adaptar el seu color al que cada negoci necessita per triomfar.

Pel que fa a la mesura de resultats, sovint l’impacte d’una campanya es centra exclusivament en l’augment de les vendes, però no ens hem de quedar amb això! És més important donar a conèixer la marca i aconseguir que el seu nom hagi quedat gravat a les retines del públic potencial. Avui en dia hi ha tanta competència que el que és realment imprescindible per qualsevol marca és, precisament, que se’n parli, i com més millor.

 L’esclavatge dels rellotges

“Per fer una bona estratègia, t’hi hauries d’estar tota la vida”. Hi ha tants paràmetres i factors per analitzar que sempre has de saber acotar uns límits o la feina s’eternitzaria fins a l’infinit. A més, hi ha clients molt impacients que volen resultats immediats, i s’ha d’entendre que aquesta feina requereix del seu temps d’anàlisi i de reflexió prèvia.

Passos bàsics per a fer una estratègia de publicitat i trencar am la tirania de les hores:

  1. Analitzar el client: serveis que ofereix, productes, mercat, necessitats de la població i competència.
  2. Idear les accions adequades a aquell client adaptant i estudiant els resultats de l’anàlisi.
  3. Redactar l’estratègia i justificar-ne els motius.
  4. Executar la campanya: xarxes socials, dissenys, anuncis, comunicació, esdeveniments…etc.

Descobrint la sopa d’all

Els clients creuen que la publicitat els canviarà la vida, i no sempre és així. “Nosaltres ajudem, però no som Déu”, el client també ha d’oferir un bon producte i fer les coses bé a nivell intern dins de la seva pròpia empresa.

“Abans, la publicitat es feia i ja està, no se li donava tanta importància com avui en dia”, comenta la publicista. Moltes marques visualitzen la publicitat com la fórmula definitiva per redireccionar o enlairar el seu negoci creient que els hi solucionarà tots els problemes, i no sempre és així. Han existit campanyes de grans marques invertint milers d’euros que han fracassat, i en canvi un simple vídeo que s’hagi pogut fer viral a través de les xarxes arriba fins a Tombuctú. La publicitat és necessària, però no ha de ser mai el salvavides d’un negoci.

Per acabar, cal puntualitzar que un publicista no deixa mai de ser-ho. No és una feina que es pugui aparcar a l’oficina així com així. Ni els soporífers anuncis de la televisió de les 12 de la nit s’escapen de l’anàlisi de la mirada del publicista! Evolució constant, aquesta és la seva essència.