Parlem amb el cap de departament de xarxes socials per preguntar-li sobre el gran trencacaps: com ser populars a Facebook i que aquesta fama es pugui arribar a traduir en conversions de ventes reals. Comencem?

El post ideal

Sabem que existeix, però hi influeixen un nombre tan gran de variants que el converteixen en una espècie difícil de localitzar. No es tracta tan sols d’unes directrius que s’han de seguir, sinó que fins i tot el moment, l’estat d’ànims de les persones o el clima són factors externs que poden fer decantar la balança del clic o la rodeta del ratolí.

El nostre community ho sap del cert, les publicacions que més agraden als usuaris han de complir la màxima de la creativitat. Posts molt visuals i que connectin amb la gent són els que acostumen a triomfar. El text ha de ser breu i ben redactat, fins i tot, allò que puguis dir amb una sola línia arribarà a molta més gent que amb tres; els instants de lectura dels usuaris són or. Fusionar aquests requisits per captar l’atenció de la gent sovint és tota una proesa digital! El temps de producció també és vital. Es necessita entre mitja hora i una hora que podria variar sempre que s’hagi fet abans un anàlisi previ, definit què es vol transmetre, com es vol transmetre, posar-te en la pell del públic i establir uns objectius. No és una feina express!

 

Likes o comments?

Quan va començar tota la voràgine de les Fanpage, el primer que va succeir va ser el boom dels “M’agrada”. Les empreses mesuraven la seva popularitat a través dels likes, i el fet és que avui en dia, cada vegada tenen menys importància (relativament, clar). Els usuaris estan saturats d’informació, segueixen a moltes pàgines i s’han tornat més selectius, només seran fans d’allò que realment troben interessant. És més eficient tenir menys fans i que aquests puguin ser clients potencials que tenir-ne milers que no t’aporten cap mena de benefici.

Llavors, què busquen les empreses? Interacció. Una cosa molt més difícil d’aconseguir que un simple “Me gusta”, perquè implica robar-li temps a la gent. La crida d’atenció típica i tòpica de Oferta o Promoció ja no atrau, s’ha de ser molt més original perquè hi ha molta competència per aquells valuosos segons del públic, i ningú renunciarà a ells.

El que la gent desconeix Hi ha bastanta desinformació al carrer sobre com es gestiona una fanpage per a empreses. Per exemple, pel que fa als canvis de nom. Amb mes de 200 seguidors, Facebook només et deixa canviar el nom de l’empresa una vegada perquè és perjudicial pel posicionament i perquè considera que és una empresa poc estable.

Els clients creuen sovint que estant a Facebook aconseguiran ventes instantànies i, en realitat, es tracta una eina de branding a mig-llarg plaç; després ja arribarà una primera conversió en ventes si les accions s’han fet bé i si el producte és bo.

 

La moda dels concursos

“Fins ara funcionaven força bé, ja veurem què passa amb la nova normativa del 5 de novembre”, comenta el nostre expert. A partir d’aquest dia, en concursos i sortejos no es podrà obligar als usuaris a fer-se fans de la pàgina, el que era fins ara la forma més ràpida d’incrementar el nombre de seguidors. serà molt mes difícil i s’hauran de treballar més les estratègies, això sí, els likes que s’obtinguin seran més reals.

Perquè un concurs funcioni, la feina prèvia d’analitzar els teus propis seguidors és fonamental. Si saps què els interessa, sabràs quin caramel els pot oferir. En funció d’això, cal plantejar-se també el format del concurs (fotogràfic, de preguntes, comentaris…etc.). Un cop treballada la creativitat, ja es pot posar en marxa, tot i que l’èxit no està garantit fins que no analitzes els resultats finals.

El regal també s’ha de meditar. Evidentment, com més elevat sigui el seu cost, més participació s’obtindrà, però no es pot regalar qualsevol cosa. Per exemple, una clínica veterinària no hauria de sortejar un Ipad perquè no va amb la línia de l’empresa, sinó un subministrament gratuït de pinso durant tres mesos. Així s’aconsegueix branding autèntic i es capturen futurs clients potencials.

Gairebé totes les empreses tenen presència a Facebook d’una forma o una altra, però no sempre cal tirar pel dret. Plantejar-te el perquè, el com i el per a què pot resoldre més d’un problema i garantir més d’una venta!