El comú dels mortals que utilitza les noves tecnologies es troba immers en la web 2.0, però com diu el refrany, renovar-se o morir, i el 3.0 ja s’acosta amb ganes d’apropiar-se de tot el protagonisme digital.

 

Buscant les set diferències

De fet, n’hi ha més de set, però en termes generals es podria resumir dient que actualitzem la Web Social per transforma-la en una Web Semàntica, és a dir, en un sistema on predominen els significats.

L’entorn 2.0. és aquell que facilita la interacció i que té com a element principal la possibilitat de generar contingut i amb les xarxes socials com a focus principal d’interacció entre usuaris. L’actualització d’aquest sistema és la web semàntica 3.0, que manté les característiques de l’anterior, però amb un tracte molt més personalitzat cap a l’usuari.

Aquesta personalització de la xarxa generarà un tipus de comunicació i de publicitat específic per a cada persona, analitzant la seva conducta per mostrar la publicitat i la informació segons les preferències de cadascú. S’ha acabat el rebre anuncis lluminosos sobre pisos o jocs de cartes online, només rebràs promocions de productes desnatats tan bon punt la xarxa sàpiga que estàs a dieta.

 

 No només evolucionen els animals

Hi ha una sèrie de característiques bàsiques que són les que predominaran en la web que s’està gestant:
–  Accessibilitat. La informació estarà molt més accessible i les webs seran clares i intuïtives, conduint al visitant cap a on vol anar. Les cerques esdevindran molt més precises, ja que les webs estaran millor etiquetades i indexades. El sistema web serà més homogeni en les seves funcions i es crearan espais que l’usuari podrà configurar al seu gust.   –  Web tridimensional. Els espais en 3 dimensions seran cada vegada més habituals, com és el cas de Google Earth. Apareixeran nous dispositius per moure’s per la web diferents al teclat i al ratolí.

–  Web geoespacial. Es recollirà la informació geogràfica dels usuaris amb les dades que hi ha disponibles a la web, generant contextos que permetran realitzar cerques o oferir serveis en base a la localització.

–  Intel·ligència artificial. Sistemes d’intel·ligència humana implantats a les noves tecnologies i a la xarxa. Les pàgines seran capaces de comunicar-se amb altres pàgines mitjançant el processament. Hi haurà un sistema d’etiquetatge que no només permetrà als buscadors trobar la informació, sinó entendre-la. La web aprendrà dels resultats de les cerques de l’usuari per a futures operacions.

 

Més control i menys intimitat?

Irremediablement, des del moment en que estàs connectat al món a través del mòbil, la tablet i la xarxa, la teva intimitat es veu violada en molts sentits, i a mesura que avanci la tecnologia, encara anirà en augment.

No obstant, ho acceptem i exposem informació personal a canvi de les facilitats i l’accés a la informació que ens comporta. La web 3.0 serà la que funcionarà amb un sistema de cerca per necessitats i aprendrà de la pròpia quotidianitat humana.

Dit així, sembla que estiguem als inicis d’un futur “terminator”. De fet, el mateix Stephen Hawking ha advertit dels perills de permetre que la intel·ligència de la màquina superi a la de l’home. En la seva forma d’interactuar i de processar la informació que li donem sobre nosaltres mateixos. Les màquines interactuaran entre elles i amb nosaltres amb la mateixa facilitat que ho fem les persones, i això no deixa de ser un pas més enllà cap al gran progrés, però també cap allò desconegut.

  

La web semàntica és un procés evolutiu constant, no es fa d’un dia per l’altre, però cal tenir present que és cap a on s’encara el futur de la xarxa. Qui entengui el paradigma i comenci a aplicar-lo, es farà l’amo de l’intercanvi d’informació.