La gent ja no pot viure sense un telèfon mòbil a prop, precisament perquè gairebé ha deixat de ser un telèfon per convertir-se en un reproductor musical, una tele portàtil, un ordinador i una tarja de crèdit al mateix temps. Amb la dependència que la societat està generant cap als smartphones, no és gaire difícil endevinar que el futur de la publicitat es troba, precisament, a les nostres butxaques.

Joc de trons

Si el pc era el rei de la passada dècada, aquest serà l’era de la telefonia mòbil, i les campanyes de màrqueting hauran de saber encarar-se cap aquests dispositius per vendre més i millor.

Els consumidors remenen el mòbil mentre mengen, mentre descansen, mentre miren la televisió, passegen o estan a la feina. El potencial publicitari d’aquest petit aparell és enorme, el problema és que la majoria de les empreses encara no en són del tot conscients.

Assignatura pendent

Un mòbil intel•ligent revela moltes més dades de les que ens pensem sobre nosaltres, la nostra localització, els nostres gustos, aficions, etc., tot i així, la publicitat que hi apareix deixa molt que desitjar.

Hi ha una sèrie de raons per les quals encara no s’ha sabut treure el suc a la publicitat a través dels dispositius: un CPC molt baix, la variació de la normativa segons cada sistema operatiu o la manca d’un consens tècnic entre tots els aparells per orientar-ne el format, els tipus d’anuncis i la quantitat.

Però el gran obstacle radica en el fet que la publicitat mòbil és, bàsicament, extremadament intrusiva. No té res a veure amb els anuncis que consumim involuntàriament a internet o a la televisió, perquè en el primer cas, van lligats als continguts de la web que visitem, i en el segon, ens permeten la pausa per anar al lavabo.

El mòbil planteja una situació diferent, és un objecte personal, propi, que podem personalitzar i fer nostre. La televisió es comparteix, un pc es comparteix, però el mòbil no. És l’espai on tenim emmagatzemada més informació personal (amb converses incloses), i rebre publicitat indesitjada ens pot fer sentir rastrejats i pot causar l’efecte contrari en el consumidor.

Es tracta d’una publicitat prou agressiva com perquè ens molesti més del normal, sobretot quan pretens tancar la finestra d’aquella anunci que t’ocupa tota la pantalla pitjant un “x” diminuta i vigilant que no s’escapi el dit i anem a parar a alguna web que no volem.

Tenim un full de ruta?

Veiem que aquest és el futur, sí, però no sabem de moment com dibuixar-lo. La clau està en trobar la fórmula que permeti fer arribar publicitat a l’usuari d’una manera fàcil i efectiva, coincidint amb les necessitats del consumidor i connectant amb el seu comportament amb una bona estratègia de campanya.

El valor afegit ha de ser el més primordial: oferint als usuaris, descomptes, recompenses i informació dels seus productes preferits. Els anuncis han de ser útils per al consumidor, pràctics i, de passada, també poden ser divertits per incentivar a la gent a que els comparteixi.

Els experts encara no s’han pronunciat, però no trigaran gaire a fer-ho. El màrqueting mòbil és el futur de les empreses, tot i que encara s’està buscant la fórmula perquè aquests funcionin. Solució? Anar tres passos per endavant.