En una agència de comunicació molt sovint se senten coses peculiars, paraules que, dites soltes pel càrrec o en una cafeteria, solen atraure mirades d’estranyesa. Fa temps que s’està gestant un llenguatge nou en certs cercles professionals que promet treure de polleguera a la majoria de gramàtics de la llengua.

Avui us volem fer als no entesos una mica més savis amb quatre pinzellades que, si les utilitzeu correctament en qualsevol context social, quedareu com uns grans experts en el món 2.0!

Els “enredos” de les xarxes

Comencem amb termes senzills. Encara que alguns de vosaltres no tingueu per costum tuitejar, coneixeu de sobres aquesta xarxa social. De vegades, tenir uns quans followers és important (a tots ens agrada tenir grups de fans), però compte amb els fakes, individus sense escrúpols ni ànima (perquè no estan vius) que et voldran seguir per colar-te spam o publicitat no desitjada.

Un recurs important és saber utilitzar els hashtags o etiquetes, posant un coixinet # davant d’una paraula per crear una categoria, per exemple #menjar, agrupant aquella temàtica sota una mateixa etiqueta. A la televisió i a la premsa s’està posant més de moda que mai! Si ho feu bé, tindreu molts retuits de gent que repeteix el que vosaltres dieu, no perquè no tinguin idees pròpies, sinó perquè ho volen compartir amb la resta de users!

Encara que alguns no tuitejeu, el que sí feu tots sense excepció és googlejar per buscar pàgines a Internet (sant Google ho pot tot), i segurament trobeu posts divertits per llegir en blogs i els hi dediqueu un like. I és que hi ha bloguers que es guanyen la vida publicant el que els hi agrada a la xarxa. Però compte amb els trolls, i no ens referim als de les cavernes (tot i que s’hi assemblen), sinó a persones que publiquen missatges provocadors a blogs o chats amb l’única intenció de provocar.

Què passa amb les webs?

El meu corrector s’està posant nerviós. Com ja us haureu adonat, moltes d’aquestes paraules són anglicismes que el diccionari encara no accepta. En algunes ocasions, s’inventen adaptacions cacofòniques per resoldre-ho. Per exemple, pots utilitzar el teu password per entrar al correu o a Facebook, però si el que fem és loguinejar, encara sona a català antic i tot.

Les keywords o paraules clau, són imprescindibles per crear una web, encara que sigui una landing page perquè la gent hi aterri i pugui veure un anunci o promoció. La finalitat de les landings és aconseguir moltes conversions, no religioses, sinó visites a la web. I si a més la web és responsive i es pot visualitzar a qualsevol tablet o mòbil sense necessitat de fer massa scroll gastant la rodeta del ratolí, té l’èxit assegurat!

Tota web ha de tenir un lloc on passar la nit, i per això existeix el hosting o allotjament web, el servei que permet emmagatzemar tota la informació que es vulgui. Per últim, cal tenir en compte que, perquè una web triomfi, ha de gaudir d’un bon SEO o posicionament, perquè sigui la primera quan utilitzem un cercador i s’estalviï fer cues.

Els trucs del màrqueting

Seguim amb una mica més de vocabulari screener o pantallí (no sé què sona pitjor). Un dels objectius del màrquèting online és aconseguir que un vídeo o una promoció es tornin virals i te’ls trobis fins a la sopa. És convenient que tot producte que busqui un èxit de vendes vagi acompanyat d’un bon packaging, i així és quan després tenim la cuina plena de caixes de galetes metàl•liques que ens fa pena llençar.

Per últim, també és bo generar engagement amb clients per tenir-hi sempre bon rotllo. I si qualsevol acció promocional al carrer després es retransmet en rigorós streaming, millor que millor!

Després d’aquest networking tan interessant (encara que hagi estat unidireccional) esperem haver vos ajudat a veure la llum. Recordeu que ens podeu seguir a les xarxes perquè els nostres posts apareguin en el vostre mur o timeline i ens podeu dedicar un #FF o follow Friday a Twitter, ja que els divendres es dia de recomanacions!

Us deixem un breu diccionari de consulta per els que us hagueu perdut una mica. Tot és qüestió de pràctica!