Diu la llegenda que temps rere temps, en un poblet de Catalunya, hi havia un drac ferotge i molt afamat. Per evitar les seves destrosses i estralls al poble, els seus habitants van decidir oferir-li al drac una persona en senyal de pau. Un dia però, l’escollida va ésser la filla del rei. Quan aquesta va anar a la cova del drac, un cavaller anomenat Sant Jordi va aparèixer per salvar-la i li va clavar una llança al cor del drac fins matar-lo. De la sang del drac en va sortir una rosa molt bonica, grossa i vermella la qual es va convertir en el símbol d’aquesta història. És per això que tradicionalment, l’home li regala a la seva parella cada diada de Sant Jordi una rosa vermella en senyal del seu amor.

Fins aquí potser ja coneixies la història, oi? Però… sabies que Sant Jordi no era català? Diu la llegenda que aquest cavaller va néixer al segle III a la Capadocia Turca però la història transcorre a Montblanc, Tarragona.

Perquè es celebra aquesta diada el 23 d’abril? Doncs perquè aquest mateix dia van morir grans escriptors com Sheakspeare o Cervantes i, segons la llegenda, Sant Jordi va morir també el 23 d’abril de l’any 303 d.C.

Tot i que és una de les festes més populars de Catalunya, a països com Grècia, Portugal o Anglaterra també la celebren. La festa del llibre s’ha institucionalitzat ja a més de 100 països i, per molts catalans, Sant Jordi és la diada dels enamorats per excel·lència. Fins i tot més important que la coneguda festa anglosaxona Sant Valentí.

Vist des del punt de vista del màrqueting, les claus per què Sant Jordi hagi perdurat durant tant temps són que té un potent storytelling, una llegenda que ha transcorregut de família en família; un toc de màrqueting emocional, per tots aquelles persones enamorades de la seva parella i un sentiment de pertinença molt fort, per els catalans i catalanes que estimen la seva terra i les seves tradicions.

Arrel de la diada s’han dut a terme diverses campanyes de comunicació aprofitant la potent tirada d’aquesta celebració, com per exemple: “Roses Contra l’Oblit”, una campanya social per les persones grans que estan soles, o bé una campanya de donació de sang de “Amb una vegada no n’hi ha prou” aprofitant la llegenda, que diu que la rosa neix de la sang del drac.

Aquestes són algunes de les curiositats de Sant Jordi que potser no coneixies. Si en saps d’alguna més, explica’ns-la i deixa’ns el teu comentari!

Feliç diada de Sant Jordi a tothom!